خانه » با شغل کوچینگ و منتورینگ آشنا شویم
با شغل کوچینگ و منتورینگ آشنا شویم
با شغل کوچینگ و منتورینگ آشنا شویم
کسب و کار

با شغل کوچینگ و منتورینگ آشنا شویم

زندگی پرفراز و نشیب در دنیای امروزی، نیاز انسان را به یک راهنمای باتجربه بیشتر کرده است تا بتواند از این طریق مسیر رسیدن به اهداف را هموارتر کرده و به موفقیت دست پیدا کند. در گذشته وقتی کلمه کوچینگ را می شنیدید، اولین چیزی که به ذهن تان تداعی می شد، مربی ورزشی بود. اما امروزه کوچینگ در تمام جنبه های زندگی کاربرد دارد. ورود به این شغل مستلزم پیش نیازهای اولیه است که فرد باید در خود تقویت کند. یک مربی کارآمد باید مهارت ها و توانمندی های مثل شنوایی موثر، مشتاق به کمک دیگران، رشد فردی را باید داشته باشد تا بتواند به افراد در زمینه های مختلف کمک کند. منتورینگ نیز زیرمجموعه کوچینگ است اما تفاوت هایی با یکدیگر دارند اگر دوست دارید درباره این منتورینگ و کوچینگ و تفاوت آن ها  بیشتر بدانید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

تعریف شغل کوچینگ

منتورینگ و کوچینگ با یکدیگر تفاوت دارند. کوچینگ فعال کردن پتانسیل فرد برای دستیابی به اهدافش است. در این مسیر ابزار مربی یا کوچ برای دسترسی به این هدف، کلامش است. مربی کلید حل مشکل را شفاف بیان نمی کند بلکه با طرح پرسش هایی، فرد را به آن می رساند. این پرسش ها شامل این موارد است. موانع رسیدن به هدف تان چیست و کدام باورهای مضر شما را از رسیدن به اهداف تان منصرف می کند؟ این پرسش ها ذهن مراجعه کننده را باز کرده  و  به فرد کمک می کند تا مهارت های فردی خود را توسعه دهد و رشد کند.در حقیقت وظیفه کوچ باز کردن ذهن فرد است تا بتوانید پتانسیل ها و توانایی های پنهان در وجود خود را ببیند.کوچ یا مربی این هدف را با ساکت کردن صدای درونی ذهنی فرد انجام می دهد.

 

ویژگی های کوچینگ

  • گوش دادن فعال
  • خودسازی و خودشناسی
  • تمرکز بر زمان حال
  • اعتماد به نفس و عزت به نفس
  • روحیه مسئولیت پذیری
  • مشوق عالی
  • خلاقیت
  • دقت بالا
  • مشاهده گر
  • هدایت فرد بر رسیدن به اهداف شخصی
  • کمک در شناسایی مهارت ها و نقاط قوت
  • عاشق کمک به دیگران

 

کوچینگ کلید دستیابی به سئوال های شماست

نکته جالب اینکه ما پاسخ سئوال ها را از قبل می دانیم بنابراین مربی با تکنیک هایی مثل پرسش، گوش دادن فعال و مشاهده  به فرد کمک می کند تا پاسخ سئوال ها را ببیند. کوچینگ به فرد کمک می کند تا یاد بگیرد اگر احساس می کنید برای دسترسی به برخی اهداف تان در زندگی سردرگم هستید و نمی توانید تصمیم گیری کنید، مربی می تواند شما را به مسیر درست هدایت کند.

 

کوچینک درمانگر نیست

کوچینک درمانگر نیست
کوچینک درمانگر نیست

درمانگر مستقیم با سلامت روان و فیزیک فرد در ارتباط است. در حالی که هدف از کوچینک رشد و توسعه فردی است. درمانگر با تجربیات گذشته سرو کار دارد اما  کوچینگ مسئول بهبود سلامت روان فرد نیست بلکه تمرکز اصلی کوچینگ بر زمان حال است به این معنی که گذشته فرد را کنار می زند تا به فرد در برنامه ریزی زندگی شخص کمک کند. پس نتیجه گیری می کنیم که کوچینگ به ریشه مشکلات فرد در گذشته کار دارد و به لایه های عمیق شخصیتی او وارد می شود و تمرکز آن بر افزایش خود آگاهی فردی است. درمانگر فضای امنی را برای مراجعه کننده می سازد تا احساس بهتری را تجربه کند. در حالیکه کوچ فقط به فرد برای دستیابی به اهدافش کمک می کند.

 

مربی را با معلم اشتباه نگیرید

معلم یک برنامه درسی را آموزش می دهد و طبق یک چهارچوب زمانی و کاری مشخصی عمل می کند. آموزش فرآیندی برای کسب مهارت یا دانش از طریق تدریس است که معلم آن دانش را به دانش پذیر منتقل می کند. در حالیکه کوچ یا مربی، جلسه را براساس نیاز و خواسته های مراجعه کننده پیش می برد. آن ها هم دوش یکدیگر حرکت می کنند و هیچ محدودیتی وجود ندارد. در حقیقت مربی به فرد کمک می کند تا به راه حل مشکلات خود دست پیدا کند. و در این میان خبری از تدریس و آموزش نیست. مربی تنها آنچه که در درون فرد پنهان است، آشکار می کند در حالیکه معلم فقط مسئول آموزش است.

 

چگونه مسیر ورود به شغل کوچینگ را پیدا کنیم

یک تصور اشتباه درباره ورود به شغل کوچینگ وجود دارد. برخی فکر می کنند مربی فقط باید در زمینه تخصصی تبحر داشته باشند، برای اینکه به این مسیر قدم بردارید باید در زمینه خاصی گواهی نامه داشته باشید ولی این به تنهایی کافی نیست در حالیکه وظیفه کوچینگ تقویت پتانسیل افراد است تا توانایی پنهانی درونی خود را بیابند  و به هدف دست پیدا کنند. بلکه باید مهارت های دیگر مانند خودسازی و خودشناسی، مشتاق کمک به دیگران، شنوای موثر بودن و غیره را کسب کنند و بدون قضاوت فقط به صحبت های مراجعه کننده گوش دهند. وقتی فرد صحبت می کند، همه چشم و گوش باشند. کوچینگ انواع مختلفی دارد، زمینه و درآمد آن به نوع انتخاب تان بستگی دارد، بنابراین برای ورود به زمینه مورد علاقه تان باید آن ها را بررسی کرده سپس انتخاب کنید.

 

انواع مشاغل کوچینگ

  • مربیگری زندگی
  • مربیگری کسب و کار
  • مربیگری در ورزش
  • کوچینگ کارمندان اداری
  • کوچینگ سلامت
  • کوچینگ اجرایی
  • مربیگری رابطه

 

مربی مهارت های زندگی

مربی مهارت های زندگی
مربی مهارت های زندگی

کوچینگ زندگی یکی از زمینه های پرطرفدار مربی گری است که به یک فرد برای رسیدن به  اهداف شخصی اش و یا حل کردن یک اختلاف کمک می کند. محوریت اصلی کوچینگ زندگی رشد فردی است. به فرد کمک می کند تا موانع رسیدن به اهداف خود را بشناسند و راهکارهایی را برای از بین بردن موانع به مراجعه کننده ارایه می دهند. مربی زندگی باید ویژگی و مهارت هایی چون شنوایی فعال، حمایت، تشویق، بازخورد سازنده و راهنمایی بی طرفانه را داشته باشد تا بتوانید تاثیرگذاری خود را زندگی کند.  اما مربیان زندگی نمی توانند به حیطه درمانی وارد شوند بنابراین به مدرک آکادمی خاصی نیاز ندارند.

 

مربی تجارت و کسب و کار

مربی کسب و کار،صاحبان مشاغل و  کارآفرینان را در زمینه راه اندازی و یا توسعه کسب وکارشان راهنمایی می کند. به این صورت که می توانید در یافتن چشم انداز شغلی، طراحی استراتژی کسب و کار، شناسایی  موانع و رشد از آن ها کمک بگیرید تا کسب و کارتان را در مسیر درستی هدایت کنید. مربی کسب و کار توانایی درونی تان را در جهت رشد فردی تقویت می کند به خصوص اگر مدیر یک شرکت یا کارخانه هستید، پتانسیل و استعدادهای ناشناخته را درون تان بیدار کرده و روحیه رهبری کردن را در شما فعال می کند. به طور کلی مربی کسب و کار تمام نکات مهم در راه اندازی کسب و کار را به شما می آموزد

 

مربی کارمندان

همانطور که از نام آن مشخص است در این زمینه مربی به کارمندان یک کسب وکار راهنمایی می کند تا عملکرد بهتری در سازمان داشته باشند.  کارمندان به کمک مربی نقاط ضعف خود را شناسایی کرده  و روش هایی برای تبدیل آن ها به نقاط قوت پیشنهاد می دهد. کارمندان با بیان نیازها، اهداف واقع بینانه ای برای رسیدن به آن طراحی می کنند. همچنین می توانند در زمینه های دیگری مانند مهارت مصاحبه و رزومه نویسی و نکات مهم در پیدا کردن شغل مناسب از مربی کمک بگیرند.

 

مربی اجرایی

کوچینگ اجرایی عملکردی مشابه مربی کسب و کار دارد و ابزارهای مورد نیاز را در دسترس مدیران کسب و کار قرار می دهد. تمرکز اصلی آن رشد کسب وکار و یا موفقیت در یک پروژه تیمی است.  یک مربی اجرایی به مدیران شرکت در زمینه تقویت مهارت های شان کمک می کند تا بتوانند اهداف شرکت را شفاف مشخص کرده و در این مسیر قدم های موثری بردارند و  شرکت را بهتر اداره کنند. مربی اجرایی به یک مدیر برای تقویت مهارت هایی مانند مدیریت بهتر، ارتباطات انسانی در مدیریت، ایجاد دیدگاه و ایده های جدید و افزایش عملکرد موثر در کسب و کار و تقویت آن کمک می کند.   این راهنمایی یک سود دوجانبه دارد. هم فرد را برای پذیرفتن نقش مدیریت و توسعه فردی راهنمایی می کند. از طرف دیگر در عملکرد و  رشد و پیشرفت سازمان تاثیر دارد.

 

آشنایی با شغل منتورینگ

آشنایی با شغل منتورینگ
آشنایی با شغل منتورینگ

تا این جا با شغل کوچینک آشنا شدید، اما همیشه منتورینگ و کوچینگ در کنار هم قرار می گیرند. شاید کلمه منتورینک را شنیده باشید. منتور فردی است که به طور تخصصی به دیگران مشاوره می دهد و در زمینه خاصی به افراد کم تجربه کمک می کند . آن ها دانش و تجربه خود را در زمینه خاص در اختیار مراجعه کننده قرار می دهند تا مسیر را برای او هموار کنند. منتورها با طرح سئوال هایی مراجعه کنندها را تشویق می کنند تا جواب سئوال هایشان را پیدا کنند. منتورها نقش مهمی در پیشرفت شخصی و شغلی فرد دارند. یک منتور خوب دارای ویژگی هایی چون شنونده خوب، یاری دهنده است به این طریق می تواند به شما کمک کند تا به نتایج دلخواه برسید.

 

ویژگی های منتور

  • شنونده فعال
  • مشتاق کمک به دیگران
  • احترام به دیگران
  • متخصص در زمینه شغلی
  • هماهنگی بین منتور و مراجعه کننده
  • همیشه در حال یادگیری
  • بازخورد مناسب به مشکل دیگران

 

مهارت های کلیدی یک منتور موفق

منتورینگ شغل بسیار حساسی است بنابراین یک منتور موفق اول باید مهارت های گفتاری و رفتاری را در خود تقویت کند تا بتواند به دیگران در زمینه شغلی یا فردی کمک کند. هر چه در این مسیر مهارت های فردی، اجتماعی و تخصصی بیشتری کسب کند، موفق تر خواهد بود. در این قسمت قصد داریم به ویژگی های مهم یک منتور موفق بپردازیم

 

1.مشتاق کمک به دیگران هستند

منتورینگ شغل پرچالشی است بنابراین یک منتور موفق باید از تعامل و کمک کردن با دیگران لذت ببرند. افرادی که حقیقتا به شغل خود علاقه مند هستند، این احساس را به دیگران منتقل می کنند و این نگرش مثبت را در گفتار و رفتار خود نشان  می دهند این انتقال انرژی مثبت باعث می شود جلسات منتورینگ را با موفقیت پیش ببرند.

 

2.هنر گوش دادن موثر را می دانند

2.هنر گوش دادن موثر را می دانند
2.هنر گوش دادن موثر را می دانند

مهم ترین ویژگی در یک منتور، هنر شنیدن است. یک منتور حرفه ای هرگز وسط صحبت های شما نمی پرد و تمام حرف ها را با دقت کامل و بدون قضاوت می شنود. در مدت زمانی که صحبت می کنید تمام حواس خود را به گفته های شما متمرکز می کند تا اطلاعات کافی برای حل مشکل پیدا کند.

 

3.همیشه دوست دارند یاد بگیرند

این جمله را همه شنیده ایم که افراد موفق همیشه در حال یادگیری هستند. این افراد به این باور رسیده اند که همیشه باید دانش خود را به روز کنند و افرادی که فکر می کنند، همه چیز را می دانند اولین قدم را به سمت شکست برداشته اند. آن ها دوست دارند یاد بگیرند و دانش خود را به دیگران به اشتراک بگذارند. و وقتی چیزی را نمی دانند، خیلی راحت می گویند “نمی دانم” و شما را با پاسخ های نادرست گمراه نمی کنند.

 

4.به رشد شما کمک می کنند

بسیاری از اوقات کلید حل یک مشکل رهایی از محیط امن است زیرا با خارج شدن از آن دریچه نگاه جدیدی به زندگی شما باز می شود و شما می توانید چیزهای جدید را ببینید و تجربه کنید. اما خارج شدن از آن کار ساده ای نیست. بنابراین یک منتور حرفه ای به شما کمک می کند تا  از منطقه امن خود خارج شوید. او صادقانه راهکارهایی را به شما پیشنهاد می دهد و مثل یک مربی دلسوز در کنار شماست تا بتوانید این کار را انجام دهید.

 

5.هوش هیجانی بالایی دارند

هوش هیجانی چیست؟ افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند بر احساسات و رفتار خود کنترل دارند در نتیجه قادر هستند در موقعیت های مختلف رفتار معقولی داشته باشند. منتورها نیز هوش هیجانی بالایی دارند. احساسات خود را به خوبی می شناسند و می دانند چگونه با دیگران صحبت کنند. یک مربی حرفه ای هرگز مراجعه کننده را قضاوت نمی کند و نظرات شخصی خود را بیان نمی کنند. آن ها مسایل خصوصی دیگران را محفوظ نگه می دارند. بنابراین مراجعه کننده احساس راحتی با منتور دارد و به می تواند با او صحبت کند.

 

چگونه یک منتور یا مربی مناسب انتخاب کنیم

چگونه یک منتور یا مربی مناسب انتخاب کنیم
چگونه یک منتور یا مربی مناسب انتخاب کنیم

انتخاب منتورینگ و کوچینگ بسته به افراد مختلف متفاوت است. یک منتور خوب می داند که افراد همیشه پاسخ سوال های شان را می دانند و به باز کردن آن قفل کمک می کند. شما باید بتوانید به راحتی با منتور خود ارتباط برقرار کنید. بنابراین لزوما هر منتور یا مربی مناسب همه افراد نیست. همچنین یک منتور خوب دارای مهارت هایی شامل شنوایی فعال، دلسوزی، مشتاق به دیگران است. اگر این ویژگی ها در منتوری پیدا کردید، قطعا مناسب شما است.

 

منبع
برچسب ها