درباره اهدای خون چه می دانید
اهدای خون هر روزه جان بسیاری از مردم را در سراسر دنیا نجات می دهد و به سلامتی فرد اهدا کننده نیز کمک می کند. برای اهدای خون باید ازسلامت کامل فرد اهدا کننده اطمینان حاصل شود تا احتمال انتقال برخی از بیماری ها وجود نداشته باشد.
اهدای خون و کمک به درمان بیماری های خاص
اهدای خون به درمان بیماران مبتلا به سرطان، اختلالات خونریزی، کم خونی مزمن و دیگر بیماری های خونی ارثی کمک می کند. امکان تولید آزمایشگاهی خون انسان وجود ندارد و تنها منبع موجود خون موجود در رگ های تک تک انسان های زنده روی کره ی خاکی است.اما، امکان ذخیره سازی خون در بانک خون برای نیاز آینده وجود دارد.
چه افرادی نمی توانند خون اهدا کنند؟
افراد دچار بیماری های عفونی، ایدز و هپاتیت امکان اهدای خون ندارند. افرادی که تحت واکسیناسیون قرار گرفته اند، یا عمل جراحی انجام داده اند، سرطان، دیابت، سرماخوردگی یا آنفولانزا دارند باید قبل از اهدای خون با پزشک خود مشورت کنند. زنان باردار نیز در صورت تمایل به اهدای خون نیاز به مشاوره تخصصی دارند.
افراد زیر 18 سال و بالای 60 سال و دارندگان وزن کمتر از 45 کیلوگرم، افرادی که از عفونت خاصی رنج می برند و بیماران مبتلا به ایدز و هپاتیت نباید خون اهدا کنند. برای اهدای خون حتماً باید تاریخچه پزشکی بیماری های خود را با پزشک در میان بگذارید.
فواید اهدای خون برای سلامتی عبارتند از کاهش خطر سرطان، هموکروماتوز (بیماری مربوط به بالا بودن آهن خون)، کاهش آسیب های وارده به کبد و لوزالمعده، سلامت قلبی عروقی و کاهش چاقی.
مزایای اهدای خون و نجات جان بیمارها
در ادامه به برخی از مزایای اهدای خون و درمان بیماری ها اشاره میکنیم
هموکروماتوز
هموکروماتوز نوعی بیماری است که به دلیل جذب بیش از حد آهن در بدن ایجاد می شود. این بیماری ممکن است به علل ارثی، اعتیاد به الکل، کم خونی و یا اختلالات دیگر ایجاد شود. کاهش بار آهن در خون یکی از فواید اهدای خون است.
مزایای ضد سرطان
اهدای خون ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند. با اهدای خون ذخیره ی آهن بدن به مقدار متعادل می رسد.
قلب و کبد سالم
اهدای خون در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و کبدی ناشی از آهن اضافی در بدن کمک می کند. آهن اضافی در بدن معمولاً در قلب، کبد و لوزالمعده ذخیره می شود. این مسأله به نوبه خود می تواند عامل سیروز کبدی، نارسایی کبد، آسیب به لوزالمعده و اختلالات قلبی مثل ضربان نامنظم شود. اهدای خون خطر ابتلا به چنین بیماری هایی را کاهش می دهد.
کاهش وزن
افراد چاق باید با مشورت پزشک اقدام به اهدای خون کنند و اهدای خون مستمر می تواند از وزن اهدا کنندگان بکاهد.
تولید سلول های خونی جدید
پس از اهدای خون بدن تلاش می کند تا سلول های از دست رفته را جایگزین کند، این امر سبب تحریک تولید سلول های خونی جدید می شودو به نوبه خود در حفظ سلامت انسان نقش دارد.
رعایت نکات مهم قبل از اهدای خون
برای اهدای خون بهتر است چند هفته قبل از خون دادن برنامه ریزی کنید و تغذیه ای سالم داشته باشید. در روز اهدای خون مقدار زیادی مایعات بنوشید تا آب بدن شما کم نشود. در زمان اهدای خون لباس راحت و گشاد بپوشید و لباس های تنگی که رگ ها و عروق را تحت فشار قرار دهند مناسب نیستند. برای اهدای خون ایمن بهتر است اطلاعات بیشتر را از مرکز دریافت خون بگیرید.
چند وقت یکبار می توان خون اهدا کرد؟
حداقل 56 روز یا 6 هفته باید بین دو اهدای خون فاصله باشد و زمان مناسب فاصله بین زمان های اهدای خون، 112 روز یا 16 هفته است. در این بین در صورت بروز هر گونه مشکلی برای تصمیم مجدد به اهدای خون با پزشک خود مشورت کنید.
چه مقدار خون می توان اهدا کرد؟
یک فرد در فاصله ی حد اقل 8 هفته می تواند یک واحد یا 350 میلی لیتر خون اهدا کند. با مراجعه به سازمان هلال احمر و همچنین بیمارستان ها می توانید خون اهدا کنید.
چه سنی برای اهدای خون مناسب است؟
سن اهدا کنندگان خون باید بین 18 تا 60 سال باشد و وزن مطلوب برای اینکار بالای 45 کیلوگرم است. هر فرد سالمی قابلیت اهدای خون را دارد.
اهدا دادن مغز استخوان
اهدای مغز استخوان یکی از روشهای درمان بیماری های سرطان خون به شمار می رود. و یکی از موارد اهدایی است که با آن می توان جان افراد دیگر را نجات داد. با ثبت اطلاعات خود در مراکز گیرنده مغز استخوان در صورتی که فردی به این پیوند نیاز داشته باشد از شما برای اهدای آن دعوت خواهند کرد.
خون سالم اهدا کنید. جان هم نوعان خود را نجات دهید.
نظر بدهید