نقش لیپیدها در بدن چیست
چربی های خون را با نام ” لیپید ” می شناسند. لیپید ها با پروتئین خون شما ترکیب شده و لیپوپروتئین ها را تشکیل می دهند. لیپوپروتئین ها انرژی بدن را تامین می کنند، بنابراین نقش حیاتی برای سلول های بدن بازی می کنند.بالا بودن سطوح لیپو پروتئین های با چگالی کم ( کلسترول LDL ) یا سطح افزایش یافته چربی های تری گلیسیرید ، ” چربی خون بالا ” یا ” اختلال لیپیدی ” نام دارند.افزایش چربی بد خون ، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی خون را افزایش می دهد.
کلسترول
سه نوع لیپوپروتئینی که در خون وجود دارد و به آن ها کلسترول هم گفته می شود عبارتند از :
- لیپوپروتئین با چگالی بالا معروف به ” کلسترول خوب “
- لیپوپروتئین با چگالی پایین معروف به ” کلسترول بد “
کلسترول خوب ، اثر محافظتی بر قلب دارد و کلسترول های مضر را از شریان ها خارج می کند. کلسترول بد توسط بدن تولید می گرد. هم چین از غذا های غنی از کلسترول نظیر گوشت قرمز و لبنیات جذب بدن می گردد. این نوع کلسترول می تواند با سایر چربی ها ترکیب شود و باعث انسداد شریان ها گردد.این مسئله جریان خون را کاهش داده و مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کند.
تری گلیسیرید
تری گلیسیرید نوعی چربی است که بدن ، آن را از مواد غذایی جذب می کند. اگرچه زمانی که بدن ، کالری های اضافی را به چربی تبدیل می کند نیز این نوع چربی تولید می شود. برخی از تری گلیسیرید ها برای عملکرد های سلولی ضروری هستند ، اما مقدار زیاد آن تهدیدی برای سلامتی محسوب می شود.
علل بالا رفتن چربی خون چیست
شرایط پزشکی ، عادت های بد غذایی و سبک زندگی نامناسب از عوامل زمینه ساز بروز این عارضه هستند :
1. غذا
غذا های حاوی چربی اشباع شده می توانند منجر به افزایش کلسترول گردند. چربی های اشباع شده بیشتر در غذا های به دست آمده از حیوانات وجود دارند. نظیر :
- پنیر
- شیر
- کره
- استیک
و اما برخی از غذا های با پایه گیاهی نیز حاوی چربی اشباع شده هستند. نظیر : روغن پالم و روغن نارگیل
چربی های ترانس یا اسید های ترانس چرب تحت فرآیند هیدورژناسیون قرار گرفته اند. برخی از چربی های ترانس در محصولات حیوانی یافت می شوند. کره بادام زمینی ، مارگارین و چیپس سیب زمینی از جمله مواد غذایی حاوی این نوع چربی هستند.غذا های حاوی این نوع چربی ها ، مقدار کلسترول بد را افزایش و مقدار کلسترول خوب را کاهش می دهند. در پی آن ، دفاع بدن در برابر بیماری های قلبی و سکته مغزی کاهش یافته و خطر ابتلا به این بیماری ها افزایش می یابد.
2.شرایط پزشکی و جسمی
افزایش مقدار تری گلیسیرید ناشی از موارد زیر باشد :
- بیماری قلبی
- دیابت
- بالا بودن سطح کلسترول
افزایش سطوح کلسترول نیز ناشی از عوامل زیر است
- دیابت
- کم کاری تیروئید
- بیماری سندرم متابولیک (احتلال در سوخت و ساز بدن )
- عوارض جانبی دارو
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- بیماری های کلیوی
3.عدم فعالیت بدنی
عدم فعالیت بدنی ، سطح کلسترول بد و تری گلیسیرید ها را افزایش دهد. ورزش کردن ، مقدار کلسترول خوب را افزایش می دهد.سیگار کشیدن ، کلسترول بد را افزایش دهد و باعث ایجاد پلاک در شریان ها میشود.سابقه خانوادگی نیز احتمال ابتلا به اختلال لیپیدی را افزایش می دهد.
نشانه های افزایش چربی خون
کلسترول بالا علائم مشخصی ندارد. این عارضه عموما پس از انجام آزمایش خونی که میزان کلسترول را در آن اندازه می گیرند ، تشخیص داده می شود. علائم ظاهری واضح تنها پس از آسیب رساندن در اثر سطوح بالای چربی پدیدار می گردند. اگرچه برخی از افراد علائمی نظیر گزگز کردن پوست در دست ها و پا ها را نیز احساس می کنند که ناشی از کلسترول و سایر چربی ها می باشد.
منابع :
- com/health/high-cholesterol/lipid-disorder#prevention5
- org/afp/1998/0501/p2207.html
- com/cholesterol-management/tc/high-cholesterol-symptoms
نظر بدهید