دانستنی ها در مورد قرص ضد بارداری
قرص ضد بارداری امروزه شایع ترین روش برای پیشگیری از بارداری در کشور های صنعتی است، به رغم شواهدی که در خصوص عوارض قرص ضد بارداری وجود دارد، میلیون ها نفر از زنان هر ساله چنین قرص هایی را مصرف می کنند. روش های هورمونی کنترل بارداری شامل قرص ضد بارداری، برچسب، کاشت و تزریق مواد هورمونی می شود. حدود 25 درصد از زنان متعهد به مصرف روزنه ی قرص های ضد بارداری هستند، گرچه اکثر آن ها از این مسأله اگاه هستند که این قرص عوارض منفی بر بدن دارد
قرص ضد بارداری چیست ؟
قرص ضد بارداری، کنترل هورمونی برای جلوگیری از بارداری ناخواسته است، درحالیکه درصد زیادی از زنان این قبیل دارو ها را برای پیشگیری از بارداری استفاده می کنند، موارد اندکی از استفاده ی این قرص ها برای تنظیم یا قطع موقتی قاعدگی، کاهش عوارض سندروم پیش از قاعدگی و برقراری تعادل هورمونی برای درمان آکنه، خونریزی شدید یا درد زیاد نیز وجود دارد.بیش از 100 میلیون زن در سراسر جهان سالانه از این قرص ها استفاده می کند، البته بسیاری از افراد نیز ممکن است در آمارگیری ها منظور نشده باشند! اکثراً زنان سفید پوست، زنان زیر 20 سال، افرادی که هنوز بچه ندارند، افراد تحصیل کرده و افراد مجرد غالب مصرف کنندگان این قرص ها را تشکیل می دهند.
آیا مصرف قرص ضد بارداری موثر است؟
استفاده از قرص ضد بارداری به منظور پیشگیری از بارداری بسیار مؤثر است. اما، همین روش مؤثر نیز یک تا دو درصد احتمال خطا دارد. یعنی یک نفر از هر 100 زنی که از این روش استفاده می کنند باردار می شوند. بسیاری از زنان رنج از دست دادن سلامت روان و جسم خود را برای ممانعت از بارداری ناخواسته تحمل می کنند.
مشخص شده است که عوارض قرص ضد بارداری می تواند شامل آکنه های کیستی، اضطراب یا خستگی، حساسیت سینه ها و افزایش وزن باشد، به علاوه عوارض بسیار دیگری نیز در صورت قطع مصرف این قرص ها گریبان گیر زنان می شود. استفاده از این قرص ها در برابر روش های طبیعی پیشگیری از بارداری قطعاً کار عاقلانه ای نیست. اما، به تصمیم شخصی افراد بستگی دارد.
انواع قرص ضد بارداری (خوراکی)
انواع قرص ضد بارداری با برند های مختلف در سراسر جهان تولید می شود. این قرص ها به دو دسته ی کلی تقسیم می شوند. قرص های ترکیبی و قرص های پروژسترون.
قرص های ضد بارداری ترکیبی
قرص های ضد بارداری ترکیبی شامل بیش از یک نوع هورمون زنانه هستند. این قرص ها با هورمون های شیمیاایی که شبیه ساز هورمون های استروژن و پروژسترون هستند ساخته می شود. این هورمون ها مانع تخم گذاری در بدن زنان می شوند. تخمک گذاری هر ماه در بدن زنان با آزاد سازی یک تخمک در تخمدان ها انجام می شود و ممانعت از آزاد سازی تخمک می تواند منجر به ممانعت از بارداری شود.
این هورمون ها علاوه بر ممانعت از تخمک گذاری سبب نازک کردن جداره ی رحم و غلظت مخاط رحمی نیز می شود. این قرص ها معمولا 21 تا 24 روز مصرف شده و دوره ی 4 تا 7 روزه از مصرف آن ها خودداری می شود. دو نوع از این قرص ها وجود دارد. یک نوع باعث خونریزی ماهیانه شده و نوع دیگر سبب قطع قاعدگی می شود و دوره های تا 84 روزه دارد.
قرص های پروژسترون
قرص های پروژستین تنها حاوی هورمون پروژسترون هستند و استروژن ندارند. این قرص ها مناسب برای زنانی است که قادر به تحمل عوارض قرص های ترکیبی نیستند همچنین قرص های پروژستین مانع از تخمک گذاری نمی شوند اما با نازک کردن دیواره ی رحم و تغلیظ مخاط رحمی مانع بارداری می شوند. این قرص ها شدت خونریزی را بیشتر می کنند.
عوارض قرص ضد بارداری
چگونگی عوارض قرص ضد بارداری این قرص ها و دیگر داروهای هورمونی پیشگیری از بارداری میزان هورمون استروژن را در بدن زنان افزایش می دهد. این اتفاق نه طبیعی است و نه بی خطر. بدن زنان دچار تغییرات هورمونی و بالا و پایین شدن سطح هورمون ها در طول یک ماه می شود. قرص های ضد بارداری هورمون استرژون را به طور غیر طبیعی در تمام ماه بالا نگه می دارند و بدن را آگاه میکند که باردار است! و زمانی که بدن دچار چنین اشتباهی شود تخمک گذاری را برای جلوگیری از بارداری دیگر متوقف می کند. طبق گزارش های سازمان غذا و دارو، عوارض قرص ضد بارداری که به دلیل اثر افزایش سطح استروژن در بدن زنان ممکن است ایجاد شود شامل موارد زیر است:
افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه
افزایش خطر آمبولی و لخته شدن خون، سکته مغزی و قلبی
سردرد یا میگرن
مشکلات صفرا و کبد از جمله تومورهای خوش خیم
افزایش فشار خون
افزایش وزن
تغییرات خلقی از جمله افسردگی و اضطراب
تهوع، گرفتگی عضلات، خونریزی نامنظم و لک بینی بین دوره ای
حساسیت سینه ها
عوارض قرص ضد بارداری
در ادامه با عوارض مصرف قرص های ضد بارداری می پردازیم
کمبود مواد مغذی در بدن
اکثر مردم نمی دانند که کبد برای سوخت و ساز قرص های ضد بارداری در بدن به مقدار زیادی ویتامین سی، منیزیم، روی و ویتامین های گروه ب نیاز دارد. این مساله زمانی که یک خانم چندین سال قرص مصرف کند مشکل ساز می شود و می تواند به شکل سوء تغذیه بروز کند. کمبود آهن و منیزیم علت بسیاری از بیماری ها هستند و در کنار آن رژیم غذایی نادرست، ژنتیک، استرس و سموم نیز خطر ابتلا به انواع بیماری ها را بیشتر می کنند. به همین دلیل داشتن رژیم غذایی درست و مصرف مکمل های ویتامین و املاح معدنی در کنار این قرص ها ضروری است.
باکتری کاندیدا در دستگاه گوارش
مخمر ها به طور کلی در دستگاه گوارش انسان وجود دارند. سبک زندگی افراد مثل استفاده از قرص های ضد بارداری، رژیم غذایی دارای شکر زیاد و استرس زیاد اغلب به رشد کاندیدا و نفوذ آن به بقیه بخش های بدن منجر می شود. رشد بیش از حد مخمر به واسطه ی استروژن در بدن یک زن اتفاق می افتد و باعث افزایش عفونت ها می شود.
عوارض قرص های ضد بارداری ترکیبی
تولید شده از رشد مخمر ها در بدن میزبان مشکلات عدیده ی دیگری را نیز به وجود می آورد. مثلا میگرن، ناباروری، فیبرومیالژیا، اندومترویوز، پسوریازیس، PMS، افسردگی و اختلالات گوارشی همگی با رشد بیش از حد مخمر کبدی مرتبط هستند. قرص های ترکیبی چنین عوارضی را به دنبال خواهند داشت.
تغییرات خلقی و اضطراب و افسردگی
خارج کردن هورمون های بدن از تعادل طبیعی می تواند اثرات جانبی روانی به دنبال داشته باشد. این اثرات در ادامه شامل بی اشتهایی، بی علاقگی و حالت غمناکی در فرد می شود. البته اغلب پزشکان این حالات روانی را به دارو ربط نمی دهند و تقصیر را متوجه افکار فرد می دانند. تحقیقات در دانمارک در مورد یک میلیون زن نشان داد که مصرف قرص های ضد باردای می تواند با افسردگی ارتباط داشته باشد. البته تفاوت های فردی در رابطه ی مصرف این قرص ها با افسردگی دخیل است.
افزایش خطر سرطان
تحقیقات نشان می دهد زنانی که پیش از زایمان اولین فرزند خود با این روش از بارداری جلوگیری کرده اند تا 44% بیشتر به سرطان سینه مبتلا شده اند. به همین دلیل استفاده از این قرص ها به خصوص برای افرادی که سابقه ی سرطان سینه در خانواده دارد ابداً توصیه نمی شود.
افزایش خطر لخته شدن خون (مشکلات ریوی، سکته و ترومبو آمبولی)
بیش از 20 سال پیش ارتباط بین استفاده از هورمون استروژن و لخته شدن خون وریدی یا ترومبو آمبولی کشف شد. اگر لخته ایجاد شده در رگ به ریه برسد ترومبو آمبولی ریوی ایجاد می کند و تا 15 درصد باعث مرگ ناگهانی می شود. استرژون لخته شدن خون را بیشتر می کند. قرص های ترکیبی اثر سوء بدتری در این زمینه دارند.
آیا مصرف قرص های ضد بارداری مورد تأیید است؟
در کنار داشتن تمام این عوارض مصرف قرص های ضد بارداری قادر به جلوگیری از بیماری های مقاربتی مانند ایدز نیست.در مورد عوارض قرص ضد بارداری و استفاده از هورمون های مصنوعی چه در پیشگیری از بارداری و چه در کاهش عوارض دوران پس از یائسگی بین پزشکان اختلاف نظر جدی وجود دارد و برخی از آن ها استفاده از هورمون های مصنوعی را توصیه می کنند و برخی دیگر به شدت نهی می کنند.
قرص ضد بارداری و عدم تعادل هورمونی
برای زنانی که به علت عدم تعادل هورمونی از چنین قرص هایی استفاده می کنند باید متذکر شد که عوارض قرص ضد بارداری و مصرف هورمون های مصنوعی می توانند شرایط عدم تعادل هورمونی را در بدن آن ها بدتر کند. البته برخی از افراد نیز با این شیوه درمان می شوند.چرخه ی هورمون های جنسی 150 سیستم در بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، از جمله غدد درون ریز، سیستم عصبی و سیستم ایمنی بدن. به همین دلیل هورمون های ضد بارداری سطح انرژی، حافظه، هماهنگی حرکات بدن، سطح آدرنالین و بسیاری موارد دیگر در بدن را تحت اثر خود دارد.
نظر بدهید