عوارض کمبود ویتامین در مردان
کمبود ویتامین و مواد معدنی یکی از معضلات قرن بیست و یکم است. تحقیقات نشان داده است که حتی در کشورهای توسعه یافته مهمترین ویتامین ها برای مردان به اندازه کافی مصرف نمی شوند.درصد بالایی از مردان یک رژیم غذایی معمولی دارند و حداقل یک نوع کمبود ویتامین یا کمبود مواد مغذی را تجربه می کنند. مطالعات انجام شده حاکی از این است که 77 درصد از مردان به اندازه کافی منیزیم مصرف نمی کنند. بسیاری کمبود ویتامین دی و برخی کمبود ویتامین ب 12، پتاسیم و ید دارند.
مسأله ی اشتباه این است که مردان به اندازه زنان حساس هستند. اما، کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در زنان بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. کمبود مواد مغذی بر بسیاری از جنبه های سلامت عمومی بدن مردان تأثیر می گذارد. قدرت عضلانی، سوخت و ساز چربی، انرژی، خواب، عملکرد جنسی و بسیاری مسائل سلامتی مانند حمله قلبی و سرطان روده و پروستات در مردان به مواد مغذی وابسته است.
ویتامین های مردانه را بشناسید
بر اساس آمارها بسیاری از مردان دچار کمبود ویتامین ها و املاح معدنی زیر هستند که باید برای سلامتی آن ها به وجود این دسته از مواد مغذی در رژیم غذاییشان بیشتر توجه شود.در ادامه به عوارض کمبود ویتامین های مردانه اشاره میک نیم.
ویتامین D
ویتامین دی یکی از رایج ترین ویتامین ها برای مردان و زنان بالغ است، به ویژه برای کسانی که در آب و هوای سرد و ابری زندگی می کنند و بیشتر ساعات روز را در محیط کار به سر می برند.
بدن مردان برای تولید تستوسترون کافی به ویتامین دی نیاز دارد زیرا عامل مهم داشتن استخوان های قوی و حفظ خلق و خوی و سرزندگی است، همچنین کلسترول و فشار خون را کنترل و به کاهش التهابات کمک می کند. به همین دلیل مردانی که دچار کمبود ویتامین دی هستند تا 80% بیشتر احتمال حمله ی قلبی و سکته مغزی را دارند.
ویتامین دی چگونه تامین می شود؟
ویتامین دی با قرار گرفتن در معرض نور خورشید و خوردن غذاهایی مانند تخم مرغ، محصولات لبنی و حتی قارچ تأمین می شود. تماس مستقیم نور خورشید با پوت در روز به مدت 15 تا 20 دقیقه به ساخت ویتامین دی در بدن کمک می کند. افرادی که به ندرت از منزل خارج می شوند و یا بیشترین ساعات خود را داخل فضای بسته محل کار سپری می کنند باید حتما از مکمل های ویتامین دی استفاده کنند.
ویتامین B 12
ویتامین ب 12 نیز از دیگر ویتامین ها برای مردان است که کمبود آن عوارض زیادی می تواند ایجاد کند. بسیاری از مطالعات نشان می دهند که حتی اگر یک مرد به میزان کافی ویتامین ب 12 مصرف کند ، ممکن است به دلیل استفاده از دارو ها در جذب ویتامین ب 12 دچار مشکل باشد. این مسأله در مردان مسن بیشتر اتفاق می افتد. داروهای ضد اسید و داروهای کنترل فشار خون و دیابت از جمله مواردی هستند که با سوخت و ساز ویتامین ب 12 در بدن تداخل دارند. کمبود ویتامین ب 12 در بدن مردان منجر به خستگی و مشکلات سیستم عصبی مرکزی می شود.
گزارش های علمی پزشکی نشان می دهد که 3 تا 4 درصد بزرگسالان دچار کمبود شدید ویتامین ب 12 هستند و حدود 20% در مرز کمبود این ویتامین قرار دارند که همچنان خطر دارد.
چه مواد غذایی، ویتامین ب 12 دارند؟
ویتامین ب 12 با خوردن گوشت، مرغ، و تخمه مرغ تأمین میشود. اگر به هر دلیلی از منابع خوراکی نمی توانید ویتامین ب 12 را به دست آورید ، بهتر است از مکمل های ویتامین ب 12 زیر نظر پزشک استفاده کنید. این ویتامین در دسته ی ویتامین های محلول در آب است و مصرف مازاد بر نیاز آن مشکلی برای بدن ایجاد نخواهد کرد.
ویتامین های آنتی اکسیدان مانند A، C و E
مصرف رژیم های غذایی غنی از آنتی اکسیدان مانند میوه ها و سبزیجات به ویژه سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج بهترین راه برای جذب ویتامین های آنتی اکسیدان حفاظت کنند مانند ویتامین سی و ویتامین آ است. مهمترین مزیت چنین ویتامین هایی مبارزه با رادیکال های آزاد است که روند پیری را تسریع کرده و عامل افزایش خطر ابتلا به انواع بیماری ها از قبلی سرطان، کاهش بینایی و بیماری های قلبی هستند.
ویتامین های آنتی اکسیدان از جهش های سلولی، رشد تومور ها، تحلیل عضلانی، آسیب به عروق و تحلیل بافت ها جلوگیری می کنند. پوست خشک و حساس و مشکلات بینایی می تواند نشان دهنده ی کمبود ویتامین های آ و ای باشد. از طرفی کمبود ویتامین سی با ضعف سیستم ایمنی بدن، بیماری های پشت سر هم، لثه های متورم و خون دماغ شدن مشخص می شود.مصرف سبزیجات تازه و آجیل راهی برای پیشگیری از بیماری هایی مانند آلزایمر، اسکلروز، آسیب های پوستی و دیابت است.
ویتامین K
ویتامین کا برای ساخته شدن و تقویت استخوان ها، لخته سازی خون و جلوگیری از بیماری های قلبی مهم است. کمبود ویتامین کا در مردانی که سبزیجات و مواد لبنی کمتر مصرف می کنند، بسیار شایع است.علاوه بر ویتامین های مهمی که ذکر شد مواد مغذی زیر نیز برای سلامت مردان بسیار مهم هستند.
منیزیم
منیزیم یک ماده ی الکترولیتی ضروری است که در بیش از 300 فرآیند شیمیایی در بدن دخیل است. این ماده ی مغذی در تنظیم مقدار کلسیم، پتاسیم و سدیم در بدن نقش دارد و به جلوگیری از فشار خون بالا، گرفتگی عضلات، سردرد و بیماری های قلبی کمک می کند. سطح منیزیم در غذاهای امروز گاه به دلیل فقط خاک کشت محصولات کم شده است. در مواردی میز اختلالات گوارشی مانع از جذب منیزیم هستند.
کمبود منیزیم چه نشانه هایی دارد؟
علائم کمبود منیزیم شامل گرفتگی عضلات، اضطراب، مشکل حمام رفتن و سخت به خواب رفتن است. سبزیجات برگ سبز، سبزیجات کلمی، لوبیا و آجیل منابع غنی از منیزیم هستند.
تحقیقات نشان می دهد با افزایش سن جذب منیزیم از طریق روده و ذخیره منیزیم در استخوان ها کم می شود. از طرفی دفع آن از طریق ادرار بیشتر شده و به همین علت باید مصرف منیزیم بیشتر شود.
امگا 3
تحقیقات نشان داده است که بسیاری از مزایای مربوط به خوردن ماهی مربوط به امگا 3 موجود در آن است. مکمل های امگا 3 نیز در بازار وجود دارند که نیاز بدن را به این اسیدهای چرب مفید تأمین می کنند. اسید های چرب امگا 3 خاصیت ضد التهابی دارند و در ماهی تخم مرغ و آجیل یافت می شوند. خوردن ماهی های وحشی چند وعده در هفته برای تأمین نیاز بدن مردان توصیه می شود.
پتاسیم
کمبود پتاسیم خطر مشکلات قلبی و عروقی به ویژه فشار خون بالا را بیشتر می کند و این کمبود از هر سه مرد، یک نفر را درگیر کرده است. تحقیقات نشان می دهد بسیاری از بزرگسالان به اندازه ی کافی پتاسیم مصرف نمی کنند و نیاز بدن آن ها تأمین نمی شود. کمبود پتاسیم با ضعف استخوان ها، سوخت و ساز کند، خستگی (زیرا پتاسیم سبب سوخت و ساز گلوکز برای تامین انرژی است)، گوارش ضعیف و گرفتگی های عضلانی مرتبط است.
کمبود پتاسیم در مردانی که تحت درمان دارویی برای فشار خون، دیابت و یا بیماری های قلبی قرار دارند بیشتر دیده می شود. افرادی که از داروهای ملین استفاده می کنند، کسانی که نارسایی کلیه دارند، الکل مصرف می کنند و مردانی که بیش از 2 ساعت در روز ورزش می کنند بیشتر از افراد دیگر در معرض کمبود پتاسیم هستند.
کمبود پتاسیم چگونه جبران می شود؟
کمبود پتاسیم با خوردن غذاهایی از قبیل لوبیا، آووکادو، سیب زمینی، موز، سالمون و گوشت تأمین می شود. در صورتی که بدن شما دچار کم آبی، تب یا اسهال شود نیاز به مصرف پتاسیم بیشتری دارد.
نظر بدهید