خانه » کاربردهای زایلن چیست ؟
کاربردهای زایلن
کاربردهای زایلن
سرگرمی

کاربردهای زایلن چیست ؟

کاربردهای زایلن

پیش از ذکر کاربردهای زایلن لازم است به شرح ماهیت این ماده بپردازیم. زایلن یک مایع یا بخار بی رنگ است و محلول در آب نیست و به علت چگالی کمتر روی سطح آب قرار می گیرد.

 

مشخصات زایلن

زایلن در دمای اتاق اشتعال پذیر است. نام این ماده از نام یونانی «چوب» گرفته شده است زیرا اولین بار آن را از چوب خام استحصال کرده اند.

نام های دیگر این ماده، زایلن، دی متیل بنزن، متیل تولوئن و زایلول است. ساختار شیمیایی زایلن شامل دو گروه متیل است که به یک حلقه کربنی شش اتمه متصل شده اند. به همین جهت ایزومرهای مختلف متا، اورتو و پارا زایلن وجود دارند. بخار زایلن از هوا سنگینتر و سمی است.

 

خطرات زایلن

زایل در بسیاری از صنایع کاربرد دارد و ارزش زیادی نیز ایجاد می کند. اما این ماده برای کسانی که مستقیماً در تماس با آن هستند مشکلاتی را به وجود می آورد. کودکان بیش از بزرگسالان از جانب زایلن در معرض خطر هستند و باید به طور جدی از آن دور بمانند.

 

خطرات اولیه

زایلن در صورت تماس با پوست، چشم و یا استنشاق مشکلاتی ایجاد می کند. زایلن را در دسته مواد سرطانزا طبقه بندی نکرده اند. اما، این ماده بر سیستم عصبی مرکزی اثر می گذارد و آن را کند می کند. تنفس زایلن منجر به سرگیجه، تهوع ،احساس خستگی، سردرد و استفراغ می شود. اختلال بینایی نیز در اثر تماس با زایلن احتمال بروز دارد. در صورت شدت علائم، لرزش و آریتمی قلبی نیز به وجود می آید.

زایلن در تماس با چشم به قرنیه آسیب می زند و لازم است هنگام کار با این ماده حتما از عینک ایمنی استفاده شود.

 

انحلال در چربی عامل خطر

زایلن ماده ای محلول در چربی است و گفته می شود به دلیل همین ویژگی می تواند از طریق پوست جذب بافت های چربی بدن شود و سبب سمیت در بدن گردد. می تواند محلول در غشاء لیپیدی نورون ها شود و به اعصاب آسیب وارد کند.

 

کاربردهای زایلن چه مواردی است ؟

زایلن یکی از مواد شیمیایی مستخرج از نفت خام است. زایلن خالص و ترکیب آن هر دو کاربردهای مخصوص به خود را دارند. در صنایع مختلف و هم چنین در پزشکی و دندانپزشکی نیز از زایلن استفاده می شود.

در بافت شناسی، زایلن کمک می کند تا رویت بافت ها زیر میکروسکوپ منجر به تشخیص بیماری شود.

یکی از کاربردهای اصلی زایلن در روغن موتور یا روغن ترمز به عنوان روان کننده است. از خواص این ماده به عنوان حلال در صنعت لاستیک و صنعت چرم نیز استفاده می شود. زایلن حتی در چسب ها نیز کاربرد دارد.

کاربردهای زایلن در ساخت آفت کش ها و ضد عفونی کننده ها نیز تعریف شده است.

 

منبع