استرس مزمن چیست ؟
آیا می دانید تفاوت استرس معمولی با استرس مزمن چیست ؟ استرس معمولی سطحی از استرس است که انسان برای حرکت و انگیزه برای انجام کار های خود به آن نیاز دارد. در واقع بدون داشتن سطح مشخصی از استرس انسان ها دچار رکود می شوند.
آنچه خطرناک است، استرس مزمن است. پژوهش ها نشان می دهند که می تواند با افزایش سطح کورتیزول در بدن سبب کوچک شدن مغز و مشکلات حافظه شود.
راه تشخیص استرس مفید از استرس مزمن چیست ؟ شاید بهتر باشد در این رابطه به تاثیرات استرس مزمن بر زندگی بپردازیم. اگر استرس کیفیت زندگی روزمره را کاهش می دهد، قطعاً از نوع مزمن است و باید برای درمان آن اقدام کرد.
پاسخ استرس
استرس مفید عاملی برای بقای نسل بشر بوده است. زیرا تحت شرایط استرس و تنش اجداد ما خود را در قبال خطر ها حفظ نموده اند.
آدرنالین و کورتیزول با ایجاد استرس در بدن جریان می یابند. فشار خون بیشتر می شود و تنفس و ضربان قلب بالا می رود. گلوکز در خون آزاد می شود تا فرد انرژی کافی داشته باشد. گوارش، رشد، تولید مثل و سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. جریان خون به سمت پوست کم می شود و تحمل درد بالا می رود.
پس از رفع خط آدرنالین در خون کاهش می یابد و سیستم هورمونی به تعادل بازمی گردد.
استرس در زندگی امروز
امروزه زندگی بشر به گونه ای شده است که چرخه ی پاسخ استرس تکمیل نشده و به بخش فروکش نمی رسد. یعنی افراد همواره در حال تجربه دائمی سطح کمی از استرس هستند که پایانی برای آن متصور نمی توان بود. در واقع حل مشکل اتفاق نمی افتد و فرد احساس آسودگی را تجربه نمی کند و همین مساله است که استرس مزمن و تخریب کننده نامیده می شود.
تاثیر مخرب استرس مزمن بر مغز
پژوهش های پزشکی نشان داده است که افراد دارای استرس مزمن تا 8% کاهش اندازه هیپوکامپ در مغز را دارند. هیپوکامپ بخش حافظه ی مغز را تشکیل می دهد و این نوع از استرس به ویژه در کودکان توانایی یادگیری را از بین می برد.
تحقیقات دیگری نیز نشان داده اند در شرایط استرس گلوکز بیشتر به عضلات می رسد و مغز بدون سوخت باقی می ماند. هورمون کورتیزول نیز سبب می شود ارتباط سلول های مغزی دچار مشکل شود.
عدم یادگیری
به طور کلی یادگیری بر مبنای حافظه انجام می شود. کوچک شدن مغز نیز در افراد میانسال و سن دارتر اتفاق می افتد. به همین دلیل به منظور حفظ توانایی یادگیری در کودکان و حفظ حافظه در بزرگسالان درمان استرس مزمن ضروری است.
برای تشخیص و اقدام برای درمان باید از روی تاثیرات آن تشخیص داد که استرس مزمن چیست .
منبع