درباره عفونت گوش بدانیم
عفونت گوش یکی از بیماری هایی است که در کودکان نسبتاً شایع است. این عفونت به طور کلی به علت ورود باکتری یا ویروس درون گوش به وجود می آید،در کودکان همراه با سرما خوردگی ایجاد می شود، علت این مسأله این است که گوش کودکان به علت اندازه کوچک نمی تواند مایعات وارد شده را مانند گوش بزرگسالان به خوبی تخلیه کند. سیستم ایمنی کودکان نیز نسبتاً ضعیف تر عمل می کند و به همین علت احتمال ایجاد عفونت در گوش بیشتر می شود.
دسته بندی انواع عفونت گوش
سه نوع عفونت گوش وجود دارد و طبق محل عفونت در کانال گوش دسته بندی می شود. عفونت ممکن است در گوش داخلی، میانی یا بیرونی رخ دهد. هر نوع از عفونت ممکن است علائم مختلفی نشان دهد.
عفونت گوش خارجی
این نوع از عفونت زمانی رخ می دهد که کانال گوش به مدت طولانی به اندازه کافی مرطوب بماند و محیط مناسبی برای باکتری ها ایجاد کند.
علت عفونت گوش خارجی
خشک نکردن گوش پس از حمام و استخر و مرطوب ماندن طولانی و همچنین فرو کردن اجسامی به عمق کانال گوش مسبب این نوع از عفونت هستند، زیرا کانال گوش جداره ای دارد که به طور طبیعی مانع از عفونت است و هر علتی که باعث آسیب زدن به این جداره شود می تواند عفونت ایجاد کند.شنا کردن در استخر و دوش گرفتن محیط اسیدی گوش را از بین می برد و شرایط را برای رشد باکتری ها فراهم می کند. گاهی ورود مواد شیمیایی به داخل کانال گوش نیز سبب ایجاد التهاب و تخریب پوست و به دنبال آن رشد باکتری ها می شود.
علائم عفونت گوش خارجی
عفونت در گوش خارجی معمولاً با درد همراه است. این درد در مدت یک تا دو روز آغاز می شود و هنگام لمس گوش یا جویدن شدت پیدا می کند. همچنین درد گوش معمولا در یکی از گوش ها اتفاق می افتد علائم عفونت در گوش خارجی عبارتند از:
خارش کانال گوش
قرمزی گوش خارجی
ترشح از گوش
پوسته پوسته شدن دریچه کانال
مشکل شنوایی
زنگ و وزوز گوش و سرگیجه
احساس پری در گوش
درد در صورت و گردن
تورم غدد لنفاوی
درمان عفونت گوش خارجی
برای درمان این عفونت باید از شنا کردن اجتناب شود و با تجویز پزشک آنتی بیوتیک به صورت خوراکی و قطره گوش استفاده گردد. درمان خانگی این عفونت نیز استفاده از پد گرم روی گوش است.
تشخیص عفونت گوش
بررسی عفونت داخل گوش با ابزاری به نام اتوسکوپ انجام می شود. عفونت تورم و قرمزی در داخل گوش ایجاد می کند. آزمایش شنوایی نیز یکی از راه های تشخیص عفونت در کودکان است. در بعضی موارد آزمایش خون نیز لازم می شود.
عفونت گوش میانی
عفونت در گوش میانی ناشی از باکتری ها و ویروس هاست. تورم ناشی از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی و آلرژی می تواند مانع عبور هوا از گوش میانی شود. خلأ و مکش مایعات و میکروب ها از بینی و گلو به گوش میانی وجود دارد و به همین دلیل باکتری ها در این ناحیه رشد کرده و عفونت ایجاد می کنند.
علائم عفونت گوش میانی
عفونت گوش میانی در مدت زمان 2 تا 7 روز پس از شروع عفونت تنفسی و آلرژی ایجاد می شود. علائم آن عبارتند از:
درد خفیف تا شدید گوش
تب
ترشح زرد یا خونی از گوش
از دست دادن اشتها و استفراغ
مشکل خواب
درمان عفونت گوش میانی
درمان عفونت گوش میانی معمولاً به کاهش درد کمک می کند. داروهای تب بر و مسکن نیز در این راستا تجویز می شوند. عفونت گوش میانی معمولا با درمان التهاب تنفسی بهبود می یابد اما در صورت تکرار عفونت گوش میانی در کودکان، پزشک درمان آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.
عفونت گوش داخلی
عفونت در گوش داخلی زمانی اتفاق می افتد که قسمت داخلی گوش که وظیفه ی بر قراری تعادل را دارد متورم و ملتهب شود. این التهاب ممکن است به علل ویروسی یا باکتری و یا بیماری های تنفسی باشد.
علائم عفونت گوش داخلی
سر گیجه
تهوع
سرگیجه همراه با حس حرکت
وزوز گوش
دشواری تمرکز چشم ها
درمان عفونت گوش داخلی
داروهای آنتی بیوتیک، آنتی هیستامین، مسکن و کورتیکو استروئید ها برای درمان آن تجویز می شوند. فرد بیمار باید موارد زیر را رعایت کند:
اجتناب از تغییر سریع موقعیت یا حرکت ناگهانی
عدم جابه جایی هنگام سرگیجه
آرام حرکت کردن
دوری از نور شدید و یا چشمک زن در زمان سرگیجه
استفاده از نور کم
پارگی پرده گوش
هنگامی که فشار ناشی از ایجاد مایع در داخل گوش میانی زیاد شود، پرده ی گوش ممکن است پاره شود. آسیب به پرده گوش باعث خروج ترشحات قهوه ای، زرد یا سفید از گوش می شود. گاهی با پاره شدن پرده ی گوش درد ساکت می شود زیرا فشار داخل گوش از بین می رود.
علائم پاره شدن پرده گوش
شایع ترین علامت پارگی پرده گوش احساس ناخوشایند در گوش و صدای خروج هوا از گوش هنگام دمیدن از بینی است. علائم دیگر عبارتند از:
درد شدید و ناگهانی در گوش و یا برعکس کاهش درد ناگهانی
ترشحات از گوش که حتی ممکن است خونی باشند
وزوز گوش
از دست دادن شنوایی به نسبت میزان آسیب وارد شده به پرده گوش
عفونت های دوره ای گوش
ضعف و سر گیجه
درمان پارگی پرده گوش
پرده گوش معمولاً بدون درمان دارویی طی چند هفته ترمیم می شود و شنوایی قابل بازگشت است مگر اینکه این اتفاق چندین بار بیفتد. به هر حال ممکن است پزشک برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند. گاهی ترمیم پرده گوش به جراحی نیاز دارد. در این صورت پزشک از بافت بالایی گوش پیوند می زند.
نشانه های عفونت گوش در کودکان
درد معمولاً علامت اصلی عفونت گوش کودکان است، به همین دلیل خواب کودکان را مختل میکند. ترشح از گوش، تب، مشکلات شنوایی، سرگیجه یا گرفتگی بینی از علائم دیگر هستند. علائم ایجاد مایع در گوش عبارتند از:
زنگ زدن و احساس گرفتگی و فشار در گوش
کودکان سعی می کنند با مالیدن گوش این فشار را از بین ببرند
مشکل تعادل و سرگیجه
عفونت گوش در نوزادان چه علایمی دارد
تشخیص عفونت گوش در نوزادان و کودکانی که هنوز حرف نمی زنند دشوار است زیرا درد را ابراز نمی کنند. نوزادان ممکن است گوش خود را بکشند یا از نوشیدن امتناع کنند چون بلع سبب ایجاد درد در گوش می شود و یا اینکه مشکلات خواب پیدا کنند.
تب
ترشحات گوش
مشکل شنیدن
اشتهای ضعیف
استفراغ
اسهال
از علائم عفونت گوش در نوزادان است.
روشهای درمانی عفونت گوش
در ادامه به برخی روشهای درمانی عفونت گوش اشاره میکنیم
1. آنتی بیوتیک
گاهی عفونت های گوش بدون هیچ درمان خاصی رفع می شوند. اگر علت عفونت باکتری باشد از آنتی بیوتیک می توان کمک گرفت. اما در نوع ویروسی آنتی بیوتیک تأثیر ندارد.
2. لوله ی گوش
لوله های کوچکی وجود دارد که با تجویز پزشک در گوش افراد قرار داده می شوند، این لوله ها به تخلیه مایع از گوش میانی کمک می کنند تا از بروز عفونت جلوگیری شود. قرار دادن لوله ها نیازمند جراحی ساده ای است که فرد ظرف دو ساعت بهبود می یابد. این لوله ها معمولاً پس از گذشت 6 تا 12 ماه خود به خود از گوش بیرون می آیند. یا با جراحی برداشته می شوند.
عوارض عفونت گوش
تکرر عفونت های گوش سبب ایجاد آسیب و زخم روی پرده گوش می شود. به مرور زمان این امر سبب کاهش شنوایی می شود، به همین در صورت بروز عفونت باید حتماً به پزشک مراجعه شود.
تورم لوزه ها و عفونت گوش
تورم لوزه ها معمولاً به طور مستقیم عامل عفونت گوش نیستند. باکتری هایی که در حلق رشد می کنند می توانند به گوش راه پیدا کنند.
آیا عفونت گوش واگیر دارد؟
عفونت های گوش به خودی خود واگیر دار نیستند اما ویروس های سرماخوردگی که عامل ایجاد این عفونت می شوند مسری هستند. در واقع فرد ابتدا دچار سرماخورگی می شود و بعد احتمال عفونت در گوش وجود خواهد داشت.
آیا آلرژی از علل عفونت گوش است؟
آلرژی نیز ممکن است سبب ایجاد التهاب و عفونت در گوش شود و دوری از عوامل آلرژی زا و درمان آلرژی راه درمان این نوع عفونت گوش است.
نظر بدهید