تشعشعات الکترومغناطیسی
احتمال اینکه شما در همین لحظه در حال خواندن این متن در میدان تشعشعات الکترومغناطیسی باشید وجود دارد. موسسه ملی بهداشت محیط در آمریکا تشعشعات الکترومغناطیسی را به عنوان محدوده ای نامرئی از انرژی تعریف می کند که به صورتی تابشی از طریق استفاده از انرژی الکتریکی و انواع مختلف نور های طبیعی و مصنوعی تولید می شود.
در زندگی امروز تشعشعات الکترومغناطیسی ما را احاطه کرده اند. اما این تشعشعات در واقع چا اثری بر ما دارند؟ درحالیکه بعضی از انواع تشعشعات الکترومغناطیسی مضر شناخته شده اند، انواعی از آن نیز وجود دارند که همچنان مورد بحث هستند. در این مقاله انواع این تشعشعات و دانش مربوط به امنیت آن را بررسی خواهیم کرد.
نکته ای که باید به خاطر داشته باشیم این است که تشعشعات الکترومغناطیسی شامل انواع مختلفی از تشعشعات شامل مایکروویو، تلفن همراه، تلفن های بی سیم، متر های هوشمند، امواج رادیویی و تلویزیونی، رایانه ، خطوط برق، دستگاه های ردیابی تناسب اندام و همچنین امواج فرابنفش خورشید، اشعه ایکس و اشعه گاما می شود. در واقع می توانیم بگوییم ما در زندگی در حمامی از تشعشعات الکترومغناطیسی قرار داریم.
تشعشعات الکترومغناطیسی چیست؟
میدان هایی الکتریکی وجود دارند که با واریانس ولتاژ توسعه می یابند و میدان هایی مغناطیسی وجود دارند که از جریان الکتریکی شکل می گیرند. هر میدان الکتریکی قوی تر باشد یا میدان مغناطیسی بزرگتر باشد، تابش تشعشعات الکترومغناطیسی بیشتر خواهد بود. شما می توانید بدون جریان یک میدان الکتریکی داشته باشید. اما وقتی جریان برقرار باشد میدان مغناطیسی به تناسب قدرت آن تغییر می کند. درحالی که میدان الکتریکی ثابت خواهد بود.
شاید این توضیحات کمی گیج کننده باشد. اجازه بدهید از دید دیگری به آن نگاه کنیم. اگر با تلفن همراه خود یا ابزار ردیابی سفر کنید میدان الکتریکی و مغناطیسی قوی تری ایجاد می شود زیرا ابزار در تلاش برای یافتن سیگنال است. این مساله دلیلی برای سریع تر تمام شدن باتری گوشی شما در سفر هاست. زیرا دستگاه انرژی بیشتری باید مصرف کند. مساله این جاست که هنگامی که این نوع از انرژی بالا در نزدیکی بدن شما قرار دارد منجر به تولید مایکروویو آسیب زا و رادیکال های آزاد در بدن می شود.
تشعشع غیر یونشی (non-ionizing)
این دسته از تشعشعات الکترومغناطیسی شامل فرکانس های کم تا متوسط است که به عنوان بی خطر شناخته می شوند.
انواع تشعشع غیر یونشی عبارتند از :
فرکانس های رادیویی
فرکانس های کم
مایکروویو
نور مرئی
منابع این تشعشات عبارتند از:
ماکروفر
رایانه
وای فای
تلفن همراه
بلوتوث
خطوط برق
ام آر آی
تشعشع یونشی (ionizing)
این نوع از تشعشعات الکترومغناطیسی شامل فرکانس های متوسط تا زیاد می شود و در شرایطی که فردی به مدت طولانی در معرض آن قرار بگیرد، منجر به ایجاد جهش ژنی و تخریب دی ان آ خواهد شد.
انواع تشعشع یونشی عبارتند از:
امواج فرابنفش
اشعه ایکس
اشعه گاما
منابع تشعشعات یونشی عبارتنداز:
نور آفتاب
اشعه ایکس
برخی از پرتو دهی های گاما
طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت:
میدان های مغناطیسی تمام لوازم برقی خانگی در دسته ی اول یعنی غیر یونشی قرار دارنذد و بی خطر هستند. این میدان ها معمولاً فرکانسی کمتر از 300 هرتز دارند.
نکات کلیدی در مورد تشعشعات الکترومغناطیسی
به گفته ی سازمان بهداشت جهانی تلفن همراه، فرستنده های رادیویی و تلویزیونی و رادارها امواجی بین 300 هرتز تا 10 مگاهرتز تولید می کنند. این میدان امواج برای انتقال اطلاعات به فواصل دور استفاده می شود و امواج مایکروویو که برای گرم کردن سریع غذا استفاده می شوند در محدوده ی گیگا هرتز قرار دارند.
تشعشعات یونشی مانند اشعه ایکس و گاما حاوی فوتون هایی هستند که انرژی کافی برای شکستن پیوند های مولکولی را در خود دارند. فوتون های امواج رادیویی که مربوط به تشعشع های غیر یونشی است چنین قابلیتی ندارند.
نمودار مقایسه تشعشعات الکترومغناطیسی
موسسه ملی سرطان آمریکا نموداری را برای فهم این امواج اراده کرده است:
همانطور که در تصویر می بینید در سمت چپ تصویر خطوط برق و رایانه در پایین ترین سطح قرار دارند و تفن همراه و امواج مایکروویو از ان بالا تر است. اما همگی در محدوده ی غیر یونشی قرار دارند. و امواج فرابنفش و پرتو های ایکس و گاما در سطح تشعشع یونشی تخریب کننده هستند.
آیا تشعشعات الکترومغناطیسی خطرناک هستند؟
اکنون که دانش کمی در مورد تشعشعات الکترومغناطیسی پیدا کرده اید می توان تا حدی خطرات امواج اطراف را شرح داد. سازمان جهانی بهداشت خاطر نشان می کند که تشعشعات الکترومغناطیسی با فرکانس پایی و فرکانس بالا به شکل های مختلفی بر بدن انسان تأثیر می گذارند.
تلفن همراه
آیا تا به حال متوجه شده اید که تلفن همراه شما در زمان رانندگی داغ می شود؟ زمانی که تلفن همراه شما در حال پیدا کردن سیگنال باشد به ویژه زمانی که جی پی اس روشن است کارکرد تلفن بیشتر می شود و در این زمان امواج خطرناک و آسیب زا تولید می کند.
به دلیل اینکه تحقیقات برای اثبات 100 درصد سرطان زا بودن این امواج به طور کامل انجام نشده است. شرط احتیاط آن است که تلفن همراه خود را در تماس مستقیم و نزدیک به بدن خود یعنی در جیب و لباس حمل نکنید.
مایکروفر
سازمان جهانی بهداشت عنوان کرده است که ماکروفر ها بخشی از طیف الکترومغناطیسی هستند مانند نور مرئی. این دستگاه ها طوری طراحی شده اند که امواج ان تنها در زمان روشن بودن و بسته بودن در دستگاه تولید می شود. امواج تولید شده از مایکروفر می تواند منجر به تولید رادیکال های آزاد در بدن شود و به همین دلیل استفاده ی طولنی مدت و زیاد قرار گرفتن جلوی دستگاه روشن می تواند مضر باشد.
وای فای
از لحاظ فنی وای فای در فرکانس 2.4 گیگاهرتز کار می کند. اداره سلامت محیط زیست عنوان می کند که تشعشعات الکترو مغناطیسی ناشی از ابزار بی سیم منجر به سمی شدن بدن می شوند و غلظت مواد سمی در مغز را افزایش می دهند.
پزشکان و سازمان ها از اینکه معلمان و دانش آموزان ساعات زیادی از روز را در معرض تشعشعات الکترومغناطیسی وای فای قرار دارند ابراز نگرانی کرده اند. این امواج در همین فرکانس نیز در طولانی مدت می توانند سلامت قلب را به خطر بیندازند. دانش اموزانی که در کلاس های هوشمند درس می خوانند سرگیجه، ضربان نامنظم قلب، ضعف، اضطراب، خستگی، دشواری تمرکز و درد قفسه سینه و فشار را بیشتر تجربه می کنند.
خطوط برق
خطوط برق زمانی که درست زیر آن قرار بگیرید می تواند در دراز مدت آسیب زا باشد. در غیر این صورت امواجی همانند دیگر وسایل برقی خانه دارد که پر خطر نیست.
تشعشعات الکترومغناطیسی ممکن است سبب ابتلا به سرطان شوند
گزارش هایی مبنی بر سرطان زا بودن تشعشعات الکترومغناطیسی وجود دارد، اما برای اثبات 100 درصد نیاز به تحقیقات بیشتری داریم. یک تحقیق 25 میلیون دلاری از سوی دولت نشان داد که تشعشعات تلفن همراه می تواند خطر ابتلا به تومور بدخیم مغزی گلیوما و تومور بدخیم غلاف عصبی گوش ( که بسیار نادر است) را افزایش دهد. رئیس انجمن سرطان آمریکا اظهار داشته است که این نتایج شوکه کننده هستند و می توان به نتیجه ی این تحقیق مبنی بر ارتباط افزایش خطر سرطان با امواج رادیویی استناد کرد.
تشعشعات الکترومغناطیسی بر عملکرد مغز تأثیر می گذارند
تحقیقاتی در زمینه ی شناخت ارتباط بین امواج تلفن همراه با کارکرد مغز انجام شده است. اگرچه تشعشعات الکترومغناطیسی تلفن همراه از نوع فرکانس پایین هستند، تاثیراتی بر کارکرد مغز دارند! این امواج بر سوخت و ساز گلوکز در مغز پس از صحبت با تلفن همراه تأثیر می گذارند.
در زمان کار با تلفن همراه سطح گلوکز در مغز بیشتر شده و سبب التهاب می شود و این مساله بیماری ایجاد می کند.
تشعشعات الکترومغناطیسی ممکن است جنون ایجاد کند
آزمایشی در خصوص تأثیر تابش اشعه تلفن همراه انجام شد. نتایج نشان دادند که تشعشعات الکترومغناطیسی تلفن همراه می توانند زوال عقل ایجاد کنند. این امواج علاوه بر تخریب دی ان آ که می تواند منجر به سرطان شود، سبب تخریب نورون های مغزی شده و قابلیت یادگیری مغز را تحت تأثیر قرار می دهند.
آنچه بسیار شوک آور است اینست که تخریب ها دقیقاً دو ساعت پس از تماس به تلفن همراه ایجاد شد. سدی در خون رسانی به مغز وجود دارد که سموم را صاف می کند. این امواج سبب تخریب و سوراخ شدن این سد شده و راه انتقال سموم به مغز را باز می کنند.
تشعشعات الکترومغناطیسی می تواند منجر به از دست دادن محافظت آنتی اکسیدانی شوند
استفاده از تلفن همراه سبب از دست دادن آنتی اکسیدان ها در بزاق می شود. بزاق در مبارزه با پاتوژن ها نقش مهمی دارد و در واقع اولین ابزار دفاعی بدن در برابر عفونت های میکروبی است. مطالعات نشان می دهند که یک ساعت صحبت کردن با تلفن همراه به کاهش 25 درصدی آنتی اکسیدان ها در بزاق منجر می شود.
راه های طبیعی برای کاهش ضرر های تشعشعات الکترومغناطیسی
مواقعی که امکان دارد موبایل و رایانه را از خود دور کنید
واضح است که مردم زمان زیادی از عمر خود را در نزدیکی تشعشعات الکترومغناطیسی سپری می کنند. تلفن همراه یکی از دقیق ترین مثال هاست. تصور زندگی بدون موبایل برای بسیاری از افراد به ویژه نسل جدید دشوار است اما به دور شدن از تشعشعات الکترومغناطیسی هر چند برای مدت زمان کوتاه می ارزد.
یکی از بهترین راه های دور شدن نیز این است که به هیچ وجه تلفن را در جیب و در تماس با بدن خود حمل نکنید. این امواج می توانند نقص های مادرزادی نیز ایجاد کنند که هنوز ثابت شده نیست. دقت کنید هر چه سن کمتر است دوری از این امواج اهمیت بیشتری دارد.
از هدست بلوتوث استفاده نکنید، اسپیکر گزینه ی بهتری است
ابزار جدید برای استفاده ی آسان تر و راحت تر شما تولید می شوند. اما، لزوماً استفاده از همه ی آن ها به نفع شما نیست. استفاده ی کوتاه مدت از هیچکدام از این وسایل اشکالی ندارد اما برای حفظ سلامتی خود از استفاده ی دائمی اجتناب کنید.
اتصال به زمین داشته باشید
سیم اتصال به زمین سبب تخلیه ی الکتریکی می شود. همین مساله در مورد بدن شما که رسانا است در تماس با زمین رخ می دهد. زمین سبب کاهش قابل توجه ولتاژ در بدن می شود. یکی شدن پتانسیل بدن با زمین سبب خنثی شدن میدان های الکتریکی در بدن می شود.
از خانه خود محافظت کنید
روش های مختلفی برای محافظت های خانگی وجود دارند. مانند فیلتر هایی برای تشعشعات الکترومغناطیسی و حتی استفاده از رنگ های خاص. وسایل برقی را در زمان عدم استفاده حتماً از برق بکشید. اتاق خواب خود را از تشعشعات الکترومغناطیسی پاکسازی کنید. زیرا این امواج علاوه بر دی ان آ بر کیفیت خواب شما نیز اثر می گذارند. از نور هالوژن و فلورسنت اجتناب کنید. زمانی که از وای فای استفاده نمی کنید آن را قطع کنید. از تماس وسایل برقی و باتری دار با کودکان و نوزادان جلوگیری کنید.
رژیم غذایی سالم بخورید
یکی از مهمترین راه های مقابله با ضرر های تشعشعات الکترومغناطیسی داشتم رژیم غذایی حاوی مواد مغذی و آنتی اکسیدان است. دقت کنید روزانه از سبزیجات استفاده کنیدو انواع مواد مغذی با استفاده از مغز ها، ادویه های دارویی و سبزیجات به بدن شما برسد. استفاده از مکمل های ویتامین و مواد مغذی نیز گزینه ی مناسبی است.
نظر بدهید