اختلالات روانی ژنتیکی
اختلالات روانی ژنتیکی باید مورد توجه قرار بگیرند. سلامت روان به سلامتی شناختی، رفتاری و عاطفی اشاره دارد؛ درواقع سلامت روان مربوط به نحوه تفکر، احساس و رفتار است. اصطلاح “سلامت روان” گاهی به معنای عدم وجود یک اختلال روانی است. سلامت روان می تواند بر زندگی روزمره، روابط و حتی سلامت جسمی تأثیر بگذارد. سلامت روانی همچنین شامل توانایی فرد برای لذت بردن از زندگی و تلاش برای رسیدن به تعادل بین فعالیت های زندگی است.
براساس تعریف سازمان بهداشت جهان، سلامت روان عبارت است از:
” وضعیت بهزیستی که فرد در آن توانایی های خود را محقق می کند، می تواند با فشارهای عادی زندگی کنار بیاید، می تواند به طور مثمر ثمر عمل کند و قادر به کمک به جامعه خود باشد.” سازمان بهداشت جهانی تأکید می کند که سلامت روان “فقط عدم وجود اختلال روانی” است. مشکلات بهداشت روانی می تواند هر کسی را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد.
اختلالات روانی مرتبط با صفات ژنتیکی
محققان دریافته اند که پنج اختلال روانی عمده ممکن است با تغییرات ژنتیکی ارثی مرتبط باشد:
اسکیزوفرنی: (نوعی اختلال روانی است که معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی بروز می کند. اسکیزوفرنی که اغلب با توهم و سایر مشکلات شناختی شناخته شده است، می تواند مادام العمر باشد)
اختلال دو قطبی: (یک وضعیت جدی است که ناهنجاری های شدید خلق و خو را در پی دارد. فرد دوره های متناوب شیدایی و افسردگی را تجربه می کند)
اختلال افسردگی اساسی: (دو ویژگی اصلی این اختلال، حالت افسردگی و بی میلی نسبت به انجام فعالیت است)
اختلالات طیف اوتیسم: (نوعی بیماری عصبیرفتاری است که با نقایصی در رفتارهای اجتماعی، مهارتهای ارتباطی و گفتاری همراه است)
اختلال کمتوجّهی – بیشفعالی : (یک اختلال رفتاری رشدی است که در آن بیمار قادر به تمرکز و توجّه بر یک موضوع را ندارد و فعّالیّت بدنی غیرعادّی دارد)
نتایج تحقیقات
تحقیقات پیشین که اولین ارتباط بین این اختلالات را بررسی کرده بود، نشان می داد که افراد مبتلا به این اختلالات به احتمال زیاد دچار تغییراتی در چهار محل کروموزومی می شوند. و در مطالعات اخیر، محققان تنوع ژنتیکی را در هزاران نفر با هر یک از این پنج اختلال مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و کدهای ژنتیکی را با کسانی که این شرایط را نداشتند مقایسه کردند. محققان محاسبه كردند كه اختلالات روانی تا چه اندازه با گونه های ژنتیکی مرتبط است. نتایج تجزیه و تحلیل همپوشانی های زیر را در وراثت پذیری بین اختلالات روانپزشکی نشان داد:
اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی – 15٪
اختلال دوقطبی و افسردگی – 10٪
اسکیزوفرنی و افسردگی – 9٪
اسکیزوفرنی و اوتیسم – 3٪
محققان می گویند که این نتایج، به ویژه شواهد ژنتیکی ارتباط بین اسکیزوفرنی و افسردگی، ممکن است نتایج مهمی در تشخیص و تحقیقات آتی در زمینه اختلالات روانی ژنتیکی داشته باشد.
منبع