چند درصد بدن ما منگنز دارد؟
منگنز به مقدار خیلی کمی در بدن ما وجود دارد و یک انتی اکسیدان قوی نیز محسوب می شود. بدن انسان حد اکثر ممکن است 20 میلی گرم منگنز در خود داشته باشد. این مقدار منگنز در کلیه ها، لوزالمعده، کبد و استخوان ها تجمع دارد. این عنصر به بهبود عملکرد طبیعی مغز و سیستم اعصاب در سراسر بدن کمک میکند
علائم کمبود منگنز
فشار خون بالا ، انقباض عضلانی، ناهنجاری های استخوانی، کلسترول بالا، ضعف بینایی، مشکلات شنوایی، از دست دادن قدرت حافظه و لرزش می تواند در اثر کمبود این عنصر در بدن اتفاق بیفتد. مشکلات چشمی، تعریق، تپش قلب سریع، گرفتگی عضلات و در صورت کمبود شدید حتی ناباروری در زنان، آسیب به پانکراس، مشکلات قلبی و پوکی استخوان ایجاد خواهد شد. حدود 35% از جمعیت جهان با کمبود آن مواجه هستند و عادت های بد غذایی و داشتن رژیم غذایی ناصحیح از عوامل آن محسوب می شوند.
خواص درمانی منگنز برای بدن
منگنز سرشار از خواص درمانی است و یکی از عناصر مهم برای سلامت بدن محسوب می شود. به ساختار استخوانی سالم، سوخت و سار استخوانی و کمک به تولید آنزیم های ضروری برای ساخت استخوان، تشکیل بافت همبند، کمک به جذب کلسیم، بهبود عملکرد غذه تیروئید و هورمون های جنسی، تنظیم سطح قند خون و سوخت و ساز چربی ها و کربوهیدرات در بدن کمک میکند. در ادامه خواص درمانی منگنز را به تفصیل شرح میدهیم.
منگنز و سلامت استخوان
منگنز برای رشد ساختار استخوان های انسان ضروری است. این ماده ی معدنی برای تراکم استخوان ها، به ویژه در ستون فقرات مؤثر بوده و برای زنان پس از سنین یائسگی مفید است. بسیاری از خانم ها پس از سنین یائسگی دچار کمبود این ماده ی معدنی می شوند. بنابراین مصرف درست آن در رژیم غذایی به جلوگیری از شکستگی استخوان در سنین بالا کمک می کند.
جلوگیری از بیماری ها
با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی منگنز، این ماده سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده ومانع از ابتلا به بسیاری از بیماری ها می شود. هم چنین با جمع اوری رادیکال های آزاد از ابتلا به سرطان پیشگیری می کند.
تنظیم قند خون
یکی از فواید مهم منگنز برای بدن کنترل سطح قند خون است. منگنز سنتز و ترشح انسولین را تنظیم می کند و باعث می شود افت قند خون در بیماران دیابتی بهتر کنترل شود.
جلوگیری از تشنج صرع
سطح پایین این ماده ی معدنی در بدن ، عاملی برای تشنج های صرع محسوب شود. سازو کار دقیق آن بر این مسآله به طور دقیق مشخص نیست. اما محققان معتقدند که تأثیر بسیار زیادی برای جلوگیری از تشنج ها دارد.
بهبود سوخت و ساز
تنظیم سوخت و ساز بدن یکی از وظایف حیاتی منگنز به شمار می رود. آنزیم های فعال شده با این ماده ی معدنی در سوخت و ساز کلسترول، اسید های آمینه مانند گلوتامین و کربوهیدرات نقش دارند. همچنین برای سوخت و ساز ویتامین هایی مانند ای و ب 1 مهم است. به علاوه بر عملکرد بهتر کبد تأثیر مثبتی دارد.
کاهش التهاب
منگنز درمان شناخته شده ای برای کاهش التهابات و کبودی هاست. این عنصر به افزایش ترشح مواد ضد التهابی در بدن کمک می کند مثلا سوپراکسید دیسموتاز یکی از این موادی است که در بدن مبتلایان به روماتیسم بیشتر می شود و به کاهش التهابات کمک می کند.
جلوگیری از پوکی استخوان
مکمل های منگنز به کاهش پوکی استخوان و جلوگیری از آرتروز کمک می کنند. این ماده ی معدنی ضروری به تراکم استخوان و هم چنین تراکم مواد معدنی دیگر در استخوان ها کمک می کند.
کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی
بسیاری از زنان پیش از قاعدگی دچار تغییرات خلق و خو، سر درد، افسردگی و … می شوند و تحقیقات نشان داده اند که به دلیل کمبود مواد معدنی این علائم شدیدتر خواهند شد. منگنز بر عملکرد هورمونی بدن تأثیر قابل توجهی دارد. بنابراین پزشکان مصرف مکمل های حاوی این ماده ی معدنی را توصیه می کنند.
بهبود سلامت تیروئید
منگنز عامل مهمی برای کارکرد بسیاری از آنزیم هاست. سنتز هورمون های غده ی تیروئید نیز وابستگی زیادی به این ماده ی معدنی دارند. هورمون هایی که بر جنبه های عمومی بدن از جمله وزن، اشتها، سوخت و ساز و عملکرد سیستم بدن مؤثر هستند.
بهبود جذب ویتامین
جذب ویتامین های حیاتی مانند ب و ای و برخی از مواد معدنی دیگر به وجود منگنز وابسته است. به همین دلیل کمبود این عنصر به جز اثرات نامطلوب کمبود خود منجر به ایجاد اثرات ناشی از کمبود مواد ضروری دیگر در بدن نیز می شود.
بهبود عملکرد شناختی
منگنز ماده ضروری برای مغز است ، منگنز، خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و رادیکال های آزاد موجود در مسیر های عصبی بدن را جمع آوری می کند. رادیکال های آزاد محصولات جانبی سوخت و ساز در بدن است که در تمام نقاط بدن وجود داشته و آسیب زننده هستند. نبود این رادیکال ها در مسیر های عصبی سبب افزایش سرعت انتقال پیام ها و امواج الکتریکی در اعصاب و بهبود عملکرد شناختی می شود.
تنظیم سوخت و ساز گلوکز
منگنز سبب تنظیم سوخت و سار گلوکز در بدن می شود و به دنبال آن تأمین انرژی برای بدن بهبود کارایی اتفاق می افتد. وقتی گلوکز به شکل مناسب در بدن بسوزد و مصرف شود، به سلامت بدن و جلوگیری از چاقی کمک می کند. این مسأله در بیماران مبتلا به دیابت بسیار اهمیت دارد.
بهبود گوارش
منگنز ماده ی معدنی مهمی است که به عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک می کند. سبب جذب چربی در روند هضم می شود و ناراحتی های روده را کاهش می دهد. منگنز در گوارش مواد غذایی و تبدیل انرژی نقش دارد.
خوراکی های حاوی منگنز
مهمترین منابع حاوی این عنصر عبارتند از: تمشک، آناناس، سیر، انگور، چغندر، لوبیا سبز، برنج، نعنا، جو دو سر، آجیل، کاکائو، خردل سبز، توت فرنگی ،میوه های گرمسیری، کاهو، اسفناج، زالزالک، زردچوبه، تره فرنگی، توفو، گندم کامل، موز، خیار، کیوی، انجیر و هویج و به ویژه سبزیجات برگ سبز، برنج قهوه ای، نارگیل، بادام و فندق.
هشدار
منگنز علاوه بر فواید بسیار، جزء ماده ی معدنی سمی در بدن دسته بندی می شود. به این معدنی که کمبود آن و زیاد بودن آن در بدن هر دو خطرناک است. استفاده ی بیش از حد و نا درست از مکمل های منگنز می تواند مشکل ساز شود و حتی بیماری هایی ایجاد کند که خطر مرگ به دنبال دارند. مسمومیت با این عنصر علائمی شبیه پارکینسون ایجاد می کند. افراد دچار مشکلات کبدی نیز باید در مصرف این عنصر احتیاط لازم را داشته باشند.
نظر بدهید